CHECKLIST CATERING


Je geeft een feest en een van de belangrijkste taken die je moet regelen is de catering. Waar moet je aan denken bij catering?

  • Aantal gasten?
  • Welke locatie?
  • Welke soort en hoeveelheid eten?
  • Welke en hoeveelheid hapjes?
  • Soort en hoeveelheid taart?
  • Soort en hoeveelheid drinken?
  • Hoeveel personeel heb je nodig?

Vervolgens is het lastig in te schatten hoeveel je gasten gaan drinken en eten tijdens je feest. Dit kan liggen aan wat voor soort gasten je hebt, wat voor programma je hebt, maar ook wat voor weer het is.

Welkoms drankje
Serveren je bij ontvangst een drankje met iets lekkers, reken er dan op dat iedereen het neemt.

Drinken
Hou rekening met drie drankjes per uur per persoon. Kijk goed naar het soort gasten dat je krijgt. In de zomer wordt meer gedronken dan in de winter. Op dit moment is de trend meer alcoholvrij bier te schenken, verse vruchtensappen, limonade (bijvoorbeeld in een limonade bar) en mineraalwater.

Bittergarnituur of amuses
Drie hapjes per persoon per uur is redelijk, afhankelijk van de grootte van de hapjes. Laat vlak voor het diner alleen wat zoute koekjes en nootjes neerzetten of laat één of twee amuses serveren.

Drinken bij het diner
Gemiddeld wordt één glas per gang gedronken. Reken op anderhalf glas bij het hoofdgerecht. Zorg altijd voor een kan/fles water of mineraalwater op tafel.

Afsluiting
Taart met koffie en thee. Voor het aansnijden van de taart kun je rekenen op 75%. De meeste mensen willen niet zo’n groot stuk, als waar het taartaantal op is berekend.

Personeel
Wanneer je de gasten zelf hun drankjes laat halen bij de bar, dan heb je voldoende aan één barkeeper voor vijftig tot 75 gasten. Wil je medewerkers rond laten lopen met drankjes, kijk dan goed naar het drinkgedrag van je gasten om in te kunnen schatten hoeveel medewerkers je dan nodig hebt. Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende.

Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meer gangen diner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten.

Maak het jezelf makkelijk en het scheelt je vooral veel tijd door nu een offerte aan te vragen voor catering.